sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Työniloa ja työssäjaksamista tiimivalmennuksesta

”Jos en olisi keksinyt tätä –olisin varmasti ottanut lopputilin. Kun löysin tämän, tuntui kuin palaset olisivat loksahtaneet paikoilleen. Innostusta, iloa, riemua, tuskaa, välähdyksiä, kolahduksia, tunneryöppyjä – kaikkea tätä koulutus on antanut. Tämä se on. Tätä minä haluan. Minun lamppuni syttyi. Tämä on yksi parhaita matkoja, jolla olen koskaan ollut. Tämä on matka itseen sekä matka kohti syvempää ymmärrystä tiimeistä ja tiimien toiminnasta. Tämä juttu on se, josta saan voimaa omaan työhöni. Motivaation säilyttämiseksi ja lisäämiseksi pitää löytää työhön uusia elementtejä ja uusia raikkaita ajatuksia. Juuri sitä tämä on ollut.”

Ylläolevat sitaatit ovat tiimimestariryhmäläisteni kommentteja koulutuksesta, mutta ne voisivat kaikki olla myös minun suustani. Omat fiilikseni työtäni kohtaan ovat muuttuneet täysin reilun vuoden aikana. Olen tyytyväinen ja välillä jopa huikaisevan onnellinen omasta työstäni ja työyhteisöstäni. Olen innostunut (välillä joidenkin mielestä vähän liikaakin J) ja minulla on nyt selkeä suunta siitä, minne haluan mennä yhdessä työyhteisöni ja opiskelijoideni kanssa.

Asioita alkaa ihmeellisesti tapahtua...

Vuosi sitten en olisi uskonut, että olen joskus Espanjassa pitämässä yliopiston tiimiakatemialaisille workshoppia tai keskustelemassa opetuksen kehittämisestä paikallisten valmentajien kanssa. En olisi myöskään osannut kuvailla sitä innostuksen määrää, joka vallitsee kun ideoimme yhdessä San Sebastianin kahviloissa tiimiamismallia. Espanjan matka oli alun perin hyrialaisten opettajien suunnitelma ja minä sain jotenkin ujutettua itseni sinne mukaan. Matkan tarkoituksena oli tutustua tiimivalmennukseen Mondragonin yliopiston kolmen kampuksen liiketalouden alalla sekä kuulla osuuskuntatoiminnasta ja yritysten ja oppilaitoksen välisestä yhteistyöstä. Tässä kuvien muodossa suurimmat kolahdukset matkalta.

Oppimisympäristö
Bilbaon kampus oli oppimisympäristönä värikäs ja leikkisä.
 
Yritykset samoissa tiloissa

"Lasagne-mallissa" yritykset toimivat samoissa tiloissa oppilaitoksen kanssa ja opiskelijat
 tekevät projekteja yritysten kanssa. Osa oppilaitoksen rahoituksesta tulee yrityksiltä.
Opiskelijoita ohjataan omien start-up yritysten perustamiseen opintojen loppuvaiheessa.

Tässä esimerkki yhdestä yrityksestä. Osuuskunta, joka tarjoaa
 3D- tulostus palveluita ja workshoppeja.
Eikä ainoastaan yrityksille vaan myös yksityisille henkilöille.
      Tiimivalmennuksesta


Tiimivalmennuksesta tuttu rakettimalli oli käytössä täälläkin. Siihen oli lisätty perusaineita mm. taloudesta ja lainsäädännöstä sekä erikoistumiseen liittyviä opintoja. Tärkeässä osassa olivat myös opiskelijoiden tekemät oppimismatkat: ensimmäisenä vuonna Suomeen, toisena San Fransiscoon ja kolmantena Intiaan sekä Kiinaan. 

Meidän workshop opiskelijoille ideointitekniikoista 
Yhteinen hetki aloitettiin dialogiringissä.
 
 


 

 


Esittelyssä tuotiin esiin ensimmäinen ideointitekniikka eli kirjekuoressa oli lehdistä leikattuja kuvia. Jokainen kertoi nimensä, nosti kuvan ja kertoi kuvan avulla jotain itsestään. Opiskelijoille kerrottiin, että sattumanvaraisten kuvien avulla voi etsiä ratkaisua tiimin ongelmaan tai etsiä kateissa olevaa inspiraatiota. Oli mukava huomata, että myöhemmissä tehtävissä opiskelijat hyödynsivät näitä kuvia oma-aloitteisesti.
 
 
Jotta ideoita syntyy, tulee tunnelman olla rento, positiivinen ja avoin. Alkuun rauhoituttiin syvien hengityksen kautta ja sitten heittäydyttiin lapsenmielisiksi sutsisatsi-biisin ja -leikin avulla. Hyvin lähtivät opiskelijat mukaan.


Salmiakki-työpajassa 3 tiimiä yritti keksiä miten salmiakkia voisi myydä muualla kuin Suomessa. Espanjalaisen makuun salmiakki ei ollut –suurin osa sylki ne roskikseen. Tässä työpajassa käytettiin laputusta eli jokainen sai post it lappuja ja koitti keksiä mahdollisimman monta ideaa salmiakin myyntiin.


 Tällaisia ideoita kuultiin:
*tarina vanhasta puusta, jossa kasvoi erimuotoisia salmiakkeja. Jos salmiakkeja söi ne toivat muodon mukaan syöjälleen onnea, rakkautta tai rahaa.
*salmiakkitequila, jossa sitruunan sijaan laitetaan salmiakki suuhun poistamaan alkoholin makua.
*lapset voivat käyttää salmiakkia rakennusmateriaalina tai tehdä siitä esim. käsikoruja, Salmiakki ei ole myrkyllistä, mutta ei myöskään lasten makuun eli jos laittavat suuhun he sylkevät sen pois.
 
Kun tiimit työskentelevät, valmentajat voivat
käyttää aikaa selfieiden ottamiseen.
 
 

Viimeisenä tehtävänä oli jonkin ideointimenetelmän käyttö tiimien omien projektien eteenpäin viemiseksi. Olimme koonneet erilaisten menetelmien esittelyt luokassa olevaan tolppaan. Opiskelijat tutkivat ja kuvasivat innokkaasti näitä ja aika moni käytti oman projektinsa kehittämiseen nk. lootuksen kukka -mallia.

Yhteinen parituntinen päätettiin meidän tiimimestari 67 ryhmämme
perinteen mukaisesti järjettömän halauksen sakramenttiin.

Opiskelijoiden treeneissä Onatin kampuksella

Bilbaon jälkeen suunnistimme kohti Onatia. Tämän paikkakunnan erikoisuus on teollisuus, jonka yrityksistä suurin osa on työntekijöiden omistamia osuuskuntia. Rakettimallit olivat täälläkin hyvin esillä. Saimme paljon hyödyllistä tietoa Valtteri Melkolta, joka on valmistunut Jyväskylän tiimiakatemiasta ja toimii täällä tiimivalmentajana. Opiskelijat olivat keskittyneitä omiin projekteihinsa, mutta esittelivät mielellään meille mitä olivat tekemässä.
 

Onatissa pääsimme seuraamaan Koren-tiimin treenejä, joissa
tiimin jäsenet kertoivat lukemistaan kirjoista. Jokaisen tulee lukea
 vuodessa 15-20 kirjaa. Tiimi esitteli myös omat projektinsa ja pyysi meiltä
palautetta ja ideoita niihin.


Irunissa opiskelijoiden Drops-tiimi äänesti visiostaan
 
Viimeinen tutustumiskohteemme oli Irunin Lab, jossa toimii myös suomalainen tiimivalmentaja Annamari Törmänen. Pääsimme opiskelijoiden treeneihin seuraamaan miten he viimeistelivät tiiminsä visiota. Tällainen siitä tuli: Drops wants to be a passionate company which loves what we do, trying to make a change and a positive impact in the society. Our Company amy is to be sustainable, being our bases the professionalism, respect and honesty.
 
 
Irunissa ideoimme valmentajien kanssa mahdollisia yhteistyökuvioita tulevaisuudessa. Voisiko opiskelijoista joku tulla tekemään loppuprojektinsa Suomeen meidän kouluihimme? Voitaisiinko Suomen learning journey tehdä yhdessä ammatillisen puolen tiimivalmennusta toteuttavien koulujen kanssa? Olisiko meillä jotain annettavaa Basque-maiden ammatilliseen koulutukseen, jossa tiimivalmennusta ei vielä juurikaan ole käytössä? Meidät luvattiin myös ottaa vastaan, jos haluamme tulla pidemmäksi aikaa näille kampuksille harjoittelemaan valmentamista.
 
 
Tiimiakatemian Study planin sisältöä

Joskus pitää mennä kauas, että näkee lähelle. Minä vaikutuin tiimivalmennuksen tuloksista Espanjassa (tai Basque-maissa kuten he itse tätä aluetta kutsuvat), mutta matkan tärkeintä antia oli myös kuulla Hyrian toiselta opettajalta, Alinalta, miten hän tätä tiimivalmennusta omassa opetuksessaan toteuttaa. Tästä mallista aion kertoa lisää seuraavassa blogitekstissäni.
Tässä hahmotelmaa Alinan tiimivalmennusmallista Hyriassa
Itse olen vienyt tiimivalmennuksen työkaluja jo omaan esimiestyöhöni ja unelmani on työyhteisö, jossa toimitaan yhdessä innostuen, välitetään toisista ja vaaditaan sekä itseä, että muita tekemään oma osuutensa yhteisen tavoitteen eteen. Unelma työyhteisöstä, jossa keskustellaan paljon ja kuunnellaan kaikkia. Unelma työyhteisöstä, jossa esimiestä ei tarvita käskemään ja vahtimaan vaan valmentamaan, innostamaan ja innostumaan.

Tässä unelmassa minulla on jo vahvuutena henkilöstö, joka antaa minulle mahdollisuuden olla oma innostunut itseni ja lähtee ennakkoluulottomasti mukaan esimiehen kokeiluihin. Tämä meidän tiimimme oli veso-päivässä yhdessä sitä mieltä, että yksikkömme vahvuus olemme me itse.1 kommentti:

  1. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
    takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
    Jumala siunatkoon teitä.

    VastaaPoista